oxoweb487943
oxoweb487943

Terreur voor tientjes

door Bart Olmer

Vanaf een paar tientjes te koop: drones.

Online bij het Chinese internetwarenhuis Aliexpressmaar liefst 47.331 verschillende soortenop voorraad.

Dit speelgoed wordt dé vervanger voor zelfmoordaanslagplegers van IS.

En misschien zijn drones wel het wapen van terroristen dat we het meest moeten gaan vrezen in het Westen, waarschuwen Ahmet S. Yayla, (senior research fellow bij het International Center for the Study of Violent Extremism (ICSVE) en adjunct professor of Criminology, Law and Society aan de George Mason University) en Anne Speckhard (Adjunct Associate Professor of Psychiatry at Georgetown University in the School of Medicine and Director of the International Center for the Study of Violent Extremism).

Het bewijs voor deze stelling komt niet alleen van de propagandafilmpjes die IS de laatste weken zelf heeft verspreid via Telegram. IS toonde beelden van heuse schoolklassen met IS-rekruten die knutselen aan het Aliexpress-speelgoed. IS bracht ook angstaanjagende video’s van granaten die akelig precies worden afgeworpen boven Iraakse troepen en voertuigen, vanuit die speelgoed-drones. Dat het echt niet alleen maar propaganda is, blijkt uit het slagveld van Mosul waar de vliegtuigjes enorme schade hebben toegebracht aan de Iraakse troepenmacht.

De allereerste, vastgelegde poging om met een drone een terroristische aanslag te plegen was september 2011 in Amerika. Een 26-jarige modelhobbyist uit Massachusetts wilde, aldus de FBI, een kleine drone bouwen op explosieven te laten vallen op het Pentagon en het Capitool.

Deze dreiging is in razendsnel tempo toegenomen door de constante technologische verbeteringen aan de vliegtuigjes, die inmiddels overal verkrijgbaar zijn, tegen spotprijzen. Al zeker twee jaar gebruikt IS drones voor het maken van propagandafilms, spionagedoeleinden en het vastleggen van (zelfmoord)aanslagen. IS is inmiddels zo overtuigd van de eigen drone-capaciteiten dat ze begin dit jaar de eerste beelden vrijgaf van drones uitgerust met granaten. Het gebruik ervan is inmiddels een vast onderdeel van IS’ oorlogsstrategie.

Ook al zijn de granaten die onder de drones hangen nog relatief licht en eenvoudig, de successen die ermee worden behaald hebben de inzet van zelfmoordaanslagplegers doen afnemen, aldus beide wetenschappers Yayla en Speckhard. De drones zouden zelfmoordaanslagplegers mogelijk zelfs helemaal vervangen op termijn. Het is goedkoper dan een voertuig vol te laden met explosieven en die op volle snelheid te laten rijden richting de tegenstander. Bovendien heb je geen vrijwilliger nodig.

Uit documenten die zijn buitgemaakt op het vluchtende IS-leger blijkt eveneens hoeveel energie IS steekt in de ontwikkeling van het drone-programma. Niet alleen hebben ze grote hoeveelheden van het ‘speelgoed’ aangeschaft, ook blijken ze te grossieren in reserveonderdelen. De voorraad onderdelen bewijst dat er hard gewerkt wordt de actieradius en de draagkracht van de speelgoedvliegtuigjes te vergroten.

Yayla en Speckhard waarschuwen dat deze drones dé terreurdreiging gaan worden voor het Westen. De kennis is eenvoudig over te dragen, zelfs online, tussen radicalen in het conflictgebied en in het Westen, zelfs of juist aan teenagers. Uit bestellijsten die in beslag zijn genomen blijkt dat IS werkt aan het vergroten van de actieradius naar tientallen kilometers. Daarmee kunnen terroristen overal, onverwacht toeslaan, zelfs diep in gebieden waar ze geen controle hebben.

De wetenschappers zien aanwijzingen dat IS drones wil gebruiken voor het afwerpen van biologische, chemische of mogelijk zelfs vuile nucleaire granaten. Zij waarschuwen dan ook: 'The security forces must seriously consider countering both threats including the prospect of drone attacks on civilians with explosives and munitions filled with chemical agents.'4  

https://nl.wikipedia.org/wiki/Alibaba_Group

https://nl.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=AS_20170302060307&SearchText=drone

http://www.icsve.org/brief-reports/the-potential-threats-posed-by-isiss-use-of-weaponized-air-drones-and-how-to-fight-back/

Yayla, A.S., & Speckhard, A. (Feb 28, 2017) The Potential Threats Posed by ISIS’s Use of Weaponized Air Drones and How to Fight Back. ICSVE Brief Reports http://www.icsve.org/brief-reports/the-potential-threats-posed-by-isiss-use-of-weaponized-air-drones-and-how-to-fight-back/