Wat zegt de financiële voetafdruk van buitenlandse strijders? De financiële gedragingen van buitenlandse strijders staan al langere tijd in de belangstelling van de financiële opsporingsdiensten. Hun gedrag kan niet alleen waarschuwingssignalen opleveren over hun mogelijke vertrek maar biedt ook inzicht in wijze waarop zij hun reis en het verblijf in een conflictzone financieren. Er is toenemende ophef over mogelijk misbruik van overheidsuitkeringen en er is een discussie over stopzetting van die uitkeringen als drukmiddel om het uitreizen te ontmoedigen.
Speelgoeddrones dé terreurdreiging van de toekomst
En misschien zijn drones wel het wapen van terroristen dat we het meest moeten gaan vrezen in het Westen, waarschuwen Ahmet S. Yayla, (senior research fellow bij het International Center for the Study of Violent Extremism (ICSVE) en adjunct professor of Criminology, Law and Society aan de George Mason University) en Anne Speckhard (Adjunct Associate Professor of Psychiatry at Georgetown University in the School of Medicine and Director of the International Center for the Study of Violent Extremism).
Is de bestaande academische literatuur wel in staat om het fenomeen van radicalisering adequaat te begrijpen? Of is het nodig om nieuwe manieren te vinden om het probleem te benaderen? In het laatste geval betekent dit dat er met andere ogen naar het probleem gekeken moet worden. In deze serie probeert Jason Walters een nieuwe grondslag te vinden voor het bestuderen van het fenomeen.
Wie veel tijd op sociale media doorbrengt zal ze vast weleens zijn tegengekomen: personen die discussies proberen te kapen of te ontregelen met agressieve ad-hominem aanvallen. In het jargon worden deze personen internettrollen genoemd. Het betreft veelal vage accounts, maar soms ook bekende of minder bekende journalisten. De laatste jaren is er een nieuw soort troll op het toneel verschenen, de zogenaamde ‘Kremlin-troll’. Deze Kremlin-trollen zijn anti-Westers, pro-Russisch, en leggen zich toe op het verspreiden van Russische propaganda zoals berichten van Sputnik en Russia Today.
Deze zin is de mantra van David Kenning. Een Ierse psychoanalist die wereldwijd wordt erkend als deradicaliseringsdeskundige. Werkzaam geweest in vele conflictgebieden wandelt hij nu door Amsterdam, stad van zijn geliefde Spinoza. Niemand herkent de Ier kuierend door de smalle binnenstadstraatjes. Maar toch is hij een belangrijke adviseur van de Amsterdamse burgemeester als het aankomt op radicaliseringsvraagstukken.